Ağustos en sıcak aylardan biridir, dolayısı ile bu ayda bitkilerin su gereksinimi artar. Ağustos ayı boyunca bitkilerinizi normalden biraz daha fazla sulamalısınız.
Ağustos ayında bitkilere uygulanacak diğer bir bakım da ayıklamadır. Hastalıklı meyve, sebze ve yapraklar, fide artıkları derhal bahçeden uzaklaştırılmalı, kompost yapılıyorsa yığına ilave edilmemelidir.
Bu aylarda özellikle gül ve süs çalılarının dibinde yabani otlar çıkar. Zaman kaybetmeden ay başı gibi bu yabani otları temizlemelisiniz. Sulama, biçme, yabani ot ayıklama, ilaçlama vb. işlemlere de devam edilir.
Bitkilerin kuruyan, zayıf dal ve yapraklarını makasla kesmelisiniz. Bitki çitlerinizi. yeşil ağaççık ve çalı formlu bitkilerin ikinci budaması bu ayın yarısından itibaren yapılır. Bu bitkilerin her tarafının ışıktan yararlanabilmesi için, yukarıdan aşağıya doğru genişleyen bir budama yapılmalıdır.
Çim alanlarınızda gübreleme, periyodik ilaçlama ve haftalık kontroller daima önemlidir. Çim sıcaklık değişimlerine bu ay içerisinde çok hızlı tepki gösterecektir. Çim alanda ve bitkilerde sorunlar ortaya çıkmadan koruyucu amaçlı zirai ilaçlamalar yaptırmak gerekecektir. Çimlerin sararmış bölümlerini bu ay ellemeyin: Sıcak kavurup filizlenmeyi yok eder. Bunun için Eylül veya Ekim aylarını bekleyin. Bu ay, Eylül’de çim ekilecek alanların toprak hazırlığı yapılır.
Toprağın temizlenmesine özen gösterin. Asalak bulunup bulunmadığını takip edin.
Ayrıca ağustos ayı ağaçların dallandırma yöntemi ile çoğaltılması için uygun bir aydır. Leylak ve güller gözaşısı ile çoğaltılabilir. Ayrıca ağaç nakilleri bu ayın ikinci yarısından itibaren gerçekleştirilebilir.
Bahçenizdeki tüm bitkilere Ağustos ayı boyunca besin takviyesi yapmalısınız. Özellikle güller, besin takviyesine ihtiyaç duyan bitkilerin başında gelir. Çiçeklenme dönemi bittikten sonra gübreleme işlemine de son vermelisiniz. Bu arada salon çiçeklerine de aynı işlemleri uygulayabilirsiniz.