Bahçenizde Peyzaj Tasarımının Temel Adımları

 

Bahçe Girişi Önemli

Bir peyzaj dönüşümüne nereden başlayacağınızı merak ediyorsanız, ön bahçenizden daha uzağa bakmayın. Bu, evinize giderken gördüğünüz ilk şeydir ve konukları daha evinize girmeden önce şaşırtabilirsiniz. Kaldırım çekiciliğinin önemli olduğunu unutmayın, ancak manzaranız ne kadar güzel olursa olsun, işlevsel olması gerekir.

 

 

Yapısal İşler

Herhangi bir bitki dikimi öncesinde tüm sert zemin, yapısal düzenlemelerinizi yapın. Yapısal peyzaj, bir sundurma, kaldırım, araba yolu, park alanları, çit, avlu ve çardak içerebilir. Bu projeler genellikle toprağınızı sıkıştırabilecek veya çim ve ekim alanlarına zarar verebilecek inşaatı içerir, bu nedenle herhangi bir ağır işi, bitki dikimi başlamadan önce tamamlamak önemlidir.

 

Toprağı İşleyin

Bahçe düzenleme zamanı geldiğinde, bitkileri yerleştirmeden önce ince kıyılmış çam kabuğu, turba yosunu, kompost gibi organik maddeler ekleyerek toprağınızı değiştirin. Gevşek, verimli toprak, yeni dikimlerde kök gelişimini teşvik edecek ve bunların hızla gelişmesine izin verecektir. Çim ve çiçek yatakları, bitki parsel hatlarınızı net bir şekilde tanımlayın. İp çekerek alanları belirleyebilirsiniz.

 

 

 

 

Bahçenizin Bitkileri

Az büyüyen çalılar veya yer örtüleri, alçak pencerelerin ve sundurmaların önüne dikilmelidir. Daha büyük yuvarlak çalılar veya küçük ağaçlar, evinizin köşelerine dikilmesi daha uygundur. Daha büyük bitkiler evinizi çerçeveleyecek ve evin yapısını yumuşatmaya yardımcı olacaktır. Renk için ön bahçenizde küçük bir mevsimlik çiçek yatak oluşturmayı unutmayın. Çiçekler anında çekicilik katacak.

 

Arka Bahçe

Arka bahçeniz eğlenmek için açık bir yaşam alanı olmalıdır. Mahremiyete ihtiyacınız varsa, duvarlar oluşturmak için çevreye ahşap çit veya büyük çalılar yerleştirin. Ahşap  alanlar pergola ve teraslar, hava uygun olduğunda harika oturma veya yemek alanı olarak kullanılır ve misafirlerinizi ağırlamak için hoş bir alan oluşturur.

Ateşin Etrafında Toplanın

Ateş çukurları (fire pit) ve dış mekan şömineleri çok popülerdir ve havada biraz serinlik olduğunda bile bahçenizin tadını çıkarmanıza olanak tanır. Yemeklerinizi pişirmek için de kullanılabilir.

 

İstekler ve ihtiyaçlar

Seçeneklerinizi ve ihtiyaç duyacağınız alanları değerlendirin. Güneşli bir arka bahçeniz varsa, birkaç bitki veya sebze yetiştirebileceğiniz bir mutfak bahçesi kurmayı düşünebilirsiniz. Sadece seçtiğiniz bölgenin birkaç saat güneş aldığından emin olun. Çocuk oyun alanına ihtiyacınız var mı? Öyleyse, çocuk oyun alanını çoçuklara göz kulak olmak için verandanızdan görebileceğiniz bir yere yerleştirmekte fayda var.

 

Bahçenizde Kenarda Kalan Alanlar

Yan bahçeler genellikle nadiren görülen dar şeritlerdir. Depolama ihtiyaçlarınız için iyi bir yer olabilirler. Çöp kutuları, yakacak odun, depo ve bahçe barakaları genellikle yan bahçenize konumlandırın. Köpekleriniz varsa, köpekler için iyi bir yer olabilir. Evin önünden arka bahçeye kolayca gidebilmeniz için muhtemelen evinizin en az bir tarafında bir yürüyüş yoluna ihtiyacınız olacak.

 

Doğru Bitki Seçimi

Herhangi bir şey ekmeden önce peyzajınızı inceleyin. Güneşin nerede doğup battığını görün. Bazı bitkiler güneşi sever, bazıları ise gölge alanları ister. Kullanmayı düşündüğünüz bitkiler hakkında bir peyzaj firmasına danışın ve bitkilerin ihtiyaçlarını öğrenin. Sizin için profesyonel bir yönlendirme daha faydalı olacaktır. Bitkiler, sebzeler, güller ve birçok mevsimlik çiçekler, her türün farklı istekleri bulunmaktadır. Bu nedenle alanlarınızı uygun şekilde tasarladığınızdan emin olun.

 

Bitkiler Ne kadar Büyür?

 

Toprağa dikmeden önce bir ağacın veya çalıların nihai boyutunu öğrenin. Huş ağacı, kırmızı akçaağaç, şeker akçaağacı, meşe veya manolya gibi ağaçlar için küçük bahçealanları uygun bir yer değildir. Japon akçaağaçları, krep mersinleri ve erguvan gibi ağaçlar küçük manzaralar için daha uygun olacaktır. Evinizin yanına veya otopark alanlarına yakın huş ağacı veya gümüş akçaağaç gibi kırılgan ağaçlar dikmekten kaçının. Ağaçtan düşen dal parçaları zarar verebilir.

 

Bitki Şekilleri ve Dokuları

 

Bitkilerin şeklini ve dokusunu oynayarak manzaranıza bazı tasarım öğeleri ekleyin. Büyük yaprakları olan kalın dokulu bitkilerin yanında küçük yaprakları veya iğne yapraklı olan ince dokulu bitkiler kullanın. Dik doğrusal büyüyen bitkiler, ilgi uyandırmak için yuvarlak veya düşük büyüyen bitkilerin yanına yerleştirilebilir.

 

Bahçede Son Dokunuşlar

Kaplar, asılı sepetler ve saksılar eklemek, manzaraya biraz daha fazla renk katmanın harika bir yoludur. Ön kapınızın yanına yerleştirilen büyük bir saksı veya saksı grubu davetkar bir giriş yaratacaktır. Birkaç adet saksılıklarınız var ise, tekrar ve devamlılık için her birinde ortak bir bitki veya renk kullanın. Çok fazla renk, karmaşık görünebilir.

 

Kişiselleştirin

Kişisel dokunuşlarınızı bahçenize ekleyin. Bunu bahçe sanatı, heykeller, su özellikleri, kuş yuvası veya mimari parçalarla yapabilirsiniz. Bu öğeleri vurgulamak için gece aydınlatmasını kullanın, ayrıca karanlıktan sonra manevra yapmayı kolay ve güvenli hale getirmek için ışıkları yürüyüş yolları boyunca konumlandırın.

 

Bahçe Bakım

Güzel bir manzarayı korumak için bakımı yapılmalıdır. Yeni dikilen bitkileri sulayın ve diplerine ağaç kabuğu serin. Malç, bir peyzajın bitmiş gibi görünmesini sağlar ancak aynı zamanda toprağın nemi tutmasına yardımcı olur ve yabani otları kontrol altında tutar. Peyzaj üzerinde çalışın ama aynı zamanda tadını çıkarın. Açık alanlarınız evinizin bir uzantısı olmalıdır. Güzel ve işlevsel bir peyzaj, evinizi daha çekici kılar ve değerini artıracaktır.

 

 

Paylaş!
Önceki yazı
Ağustos Ayı Bahçe Bakımı
Sonraki yazı
Çim Alan Nasıl Oluşturulur

İlginizi Çekecek Diğer Konular

Menü