Herkes mükemmel bir çim ister. Bahçenizden dışarı bakıp yemyeşil çimler görmekten daha iyi ne olabilir? Hayallerinizdeki çimlere sahip olmak için bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekir. İster tohumdan ister hazır rulo çim ile başlayın, her şey doğru planlama ve iyi bir toprağa bağlıdır.

Toprak Hazırlığı
Toprağınıza gübre verin. Çim ekmeye başlamadan önce toprağınızın iyi durumda olduğundan emin olmanız gerekir. Toprakta besin eksikliği durumunda, çimleriniz için çok amaçlı N-P-K gübre verebilirsiniz.
Toprağınızı hazırlayın. Toprak hazırlığı çok önemli bir adımdır. Sağlıklı çim büyümesinin en önemli parçasıdır. Amacınız gevşek, organik madde bakımından zengin ve iyi süzen ve nemi tutabilen bir topraktır. Tüm yabani otların, kayaların ve köklerin alanını temizleyin. Bir kürek kullanarak çim ekeceğiniz alandaki büyük nesneleri kazın. Tüm ot köklerinden kurtulduğunuzdan emin olun. Yabancı otlardan tamamen kurtulmak için kimyasal bir yabancı ot öldürücü kullanmanız gerekebilir. Kimyasal kullanmanız gerekiyorsa, ne kadar kullanacağınıza ilişkin talimatlar için üreticiye başvurun. Alanın büyüklüğüne göre toprağınızı elle veya makine ile çapalayın.

Alanı düzleştirin. Artık alanı temizleyip işlemiş olduğunuza göre, alan tesviye için hazırdır. Bir bahçe tırmığı kullanın ve tüm alanı düzeltin, düşük noktaları doldurun. Alanı düzlerken, evin temelinden uzağa bir derece eğim verilebilir.
Çim Türleri
İkliminize en uygun çim türlerini seçin. Nerede yaşadığınıza bağlı olarak, sıcak veya serin iklim çim türlerini seçerek, bazı çim çeşitlerinde diğerlerinden daha iyi bir görsel elde edebilirsiniz. Nihai sonucun ne olmasını istediğinize göre seçim yapabileceğiniz geniş bir çim tohumu yelpazesi vardır. Güzel bir ev bahçesi için, iri çim türleri içermeyen bir tohum karışımı seçin. Ancak çok kullanılan, çim üzerine çok fazla basılan, düzenli kullanıma dayanması gereken bir alan için, daha sert ve daha iri çimenler daha iyi bir seçenektir. Gölgeli ve güneşli alanlar farklı tohum türlerine ihtiyaç duyabilir. Bununla birlikte, karışım çim tohumları kullanabiliriz.
Çim Tohumu Ekimi
Toprak hazırlıkları bittikten ve çim türü seçildikten sonra tohum çim ekimi yapılabilir. Tesviyesi tamamlanmış toprağın üzerine çim tohumları serpilir ve üzerin ince kapak toprağı atılır. Toprak yüzeyinden silindir geçilir, toprağın oturması sağlanır.

Tohumlarını sulayın. En iyi sonuç için tohumlarınızı ilk 8-10 gün boyunca günde 2-3 defa 5-10 dakika sulayın. Bu dönemde tohumlarınızın nemli kalması çok önemlidir. Buharlaşma olasılığını azaltmak için sabah su verilmelidir. Bununla birlikte, çimlerinizi her zaman ıslak olacak kadar sulamaktan kaçının çünkü çimen ıslak kökleri sevmez. Yeni tohumlanmış çimleri sularken güçlü bir sprey kullanmayın. Çimlerinizi sularken, bölgenizdeki olası yağışlara dikkat edin. Sulama yaparken yağmur miktarını göz önünde bulundurun ve haftada yaklaşık 2,5 cm su almayı hedefleyin.

Yeni çimlerinizi biçin. Çim yaklaşık 10 cm’e ulaştığında, biçme zamanı gelmiştir. Biçerken toprağın kuru olduğundan emin olun; eğer ıslaksa, çimleri yerden çekerek kontrol edebilirsiniz.
Hazır Rulo Çim
Hazır rulo çim, tohumdan yetiştirmekten çok daha pahalıdır, ancak çok daha hızlıdır. Rulo halinde gelen çim, bir yıldan biraz fazla bir süredir yetiştirilen çimlerdir. Neredeyse her mevsim çim ekebilirsiniz, ancak yazın uygulamayı planlıyorsanız, bol su verdiğinizden emin olun. Çiminizi uygulamayı planladığınız gün alın. Çim, palet üzerinde bırakıldığında hızla bozulmaya ve ölmeye başlar, bu nedenle satın aldığınız gün kurmayı planlayın ve yalnızca bir günde serebileceğiniz kadar satın alın.

İlk sırayı yerleştirin. Çiminizi bahçenizdeki en uzun düz kenar boyunca, genellikle bir çit hattı veya araba yolu ile döşemeye başlayın. Döşerken çim üzerinde yürümeyin ve üzerine basarsanız tırmıkla ayak izlerini düzeltin. Çimlerin sererken pürüzsüz olduğundan emin olun. Rulo çimler serildiğinde toprak ile arasında boşluk olmamalıdır. Çimi sıkı tutun. Rulo çim sermeye başladığınızda, parçalar arasında boşluk kalmamasına dikkat edin. Çimleri serdikten sonra sulama yapılır ve üzerinden silindir geçilir. Silindir, çimleri düzleştirir ve toprak tabanına sıkıca birleşmesini sağlar.
Çiminize son bir sulama verin. Son çimi sermeyi bitirdikten sonra çimlerinizi ıslatın. Çimeninizi, altındaki toprak ıslanana kadar sulayın. Bu sadece köklerin daha hızlı gelişmesini sağlar. Ancak, çimeninizi su birikintileri oluşturacak kadar sulamaktan kaçının. İlk iki hafta yoğun trafikten kaçının çünkü bu, çimenleri rahatsız edebilir ve sağlam köklerin oluşmasını önleyebilir. Yaklaşık iki hafta sonra biçmek uygun olacaktır.

Hazır rulo çim ve tohum çim ekimi ile ilgili daha detaylı bilgi ve peyzaj uygulama işleriniz için bize ulaşabilirsiniz.
İletişim: Bahçemi Tasarla Peyzaj İzmir