Evde Mini Hobi Bahçeleri Balkonunuzda sebze-meyve yetiştirmek, bahçıvanlık ruhunu yaşamak için işte size birkaç ipucu veriyoruz. Balkon bahçeciliğine nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, ilk önerimiz öncelikle işi basit tutmak. Bunun için işe mutfakta kullandığımız ıtri bitkiler ile başlayabilirsiniz.

Evde Mini Hobi Bahçeleri Balkonunuzda sebze-meyve yetiştirmek, bahçıvanlık ruhunu yaşamak için işte size birkaç ipucu veriyoruz. Balkon bahçeciliğine nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, ilk önerimiz öncelikle işi basit tutmak. Bunun için işe mutfakta kullandığımız ıtri bitkiler ile başlayabilirsiniz. Nane, kekik, fesleğen, biberiye, roka gibi aromatik otları yetiştirmek diğer sebze ve meyvelere göre daha kolaydır. Bu bitkileri tohum yoluyla üretebilirsiniz. Özellikle de çoçuklar ile bahçe tarımına başlamak için idealdir. Yetiştirin, toplayın, yemeklerinize, salatalarınıza koyabilirsiniz. Makarna sosunuzu kendi yetiştirdiğiniz domates, nane ve fesleğenle hazırlamak harika olmaz mı sizce de? Ya da yaz sebzeleriyle güzel bir yemek yapmak ? Itri aromatik bitkileri tohumdan yetiştirebileceğiniz gibi, bahçe marketlerden alacağınız kitlerle de ilk denemelerinizi yapabilirsiniz.

Aromatik ıtri bitkilerden sonra sebze-meyvelere geçiş yapabilirsiniz. Bunun için önerimiz, tohum yerine fideyi tercih etmeniz. Tohumdan üretim uzun vakit almaktadır. Bu sebeble sebze-meyve yetiştirmek için fide dikimi yapın. Çoçuklar ile birlikte bitkileri yetiştirmek istiyorsanız meyve olarak çileği tercih edebilirsiniz. Çocuklar için de caziptir; dalından koparılan meyvenin vereceği sevince çok şaşıracaksınız. İlk denemelerden sonra dilediğiniz fideleri alıp yetiştirebilirsiniz. Üretime Geçmeden Önce Ne Yapmalı? Bitki dikimi için plan.. Bitkilerinizin konumlandırılmasında, balkonun yönüne ve ışık geliş açısına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bitkiler havasız ve ışıksız kalmamalıdır, sulama ve bakım sırasında işlemler kolay yapılması için düzgün yerleştirilmelidir. Örneğin, domates ve salatalık gibi sebzeler güneşli ortam sever. Marul ve roka gibi bitkiler için yarı gölge alanlar uygundur. Saksılarınıza dikim yaparken bitkilerin isteklerine göre hareket etmemiz gerekmektedir.

Sulama konusunu da dikkate almak gereklidir. Su ihtiyacına göre bitkileri gruplandırabilirsiniz. Mekan konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, dikey bahçeler gibi saksıları duvara monte edebilirsiniz. Balkonunuz çok rüzgar alıyorsa bodur ağaçlar yerleştirerek, rüzgarın etkisini azaltabilirsiniz. Alacağınız saksının drenaj sistemi olmasına dikkat edin. Fazla suyun birikmesi için önemlidir. Domates biber gibi türler için yatay saksılar, meyveler için geniş saksılar tercih edin. Bu önerilerle evinizi, balkonunuzu renkli bir hobi bahçesine dönüştürün.