Evde Nasıl Biber Yetiştirilir

Biber Yetiştirmede Yer Seçimi ve Hazırlığı

Evde nasıl biber yetiştirilir ? Doğru yer seçimi, biberlerin iyi gelişim göstermesinde çok etkilidir. İyi drene edilmiş bir yer seçin. Toprak derin, zengin ve tınlı olmalıdır. Sizinki öyle değilse, yaklaşık 3-4 cm kadar toprağı, kompost karışım ile değiştirin. Ancak toprağa çok fazla azot eklemekten kaçının. Aşırı azot, biber bitkilerinin çok hızlı büyümesine neden olarak hastalıklara daha duyarlı olmasına neden olabilir.

 

Biber Tohumlarının Ekilmesi

Biber tohumlarını mart-nisan aylarında ekebilirsiniz. Öncelikle saksı seçerken en az 25 cm derinliğinde açık renk bir saksı tercih etmelisiniz. Çünkü koyu renk saksı güneş ışığını daha fazla çekecek ve köklerin yanmasına sebep olacaktır. Biberinizi tohum ile üretmek isterseniz evinizdeki biberlerin içerisindeki tohumları kullanabilirsiniz. Biber tohumlarını saksınızın her tarafına orantılı gelecek şekilde yerleştirin. Daha sonra tohumları kapatacak şekilde toprakla örtün ve elinizle toprak yüzeyine hafifçe bastırarak saksı yüzeyini düzleştirin. Ardından can suyunu verin. Tohum ile üretimde tohumlar saksı dibine doğru ekilmemelidir. Yani ekim derinliği yüksek olmamalıdır. Tohumlar toprak yüzeyinin 2-3 cm aşağısında olmalıdır. Tohumları üst üste gelmeyecek şekilde serpin. Üzerini yarım santimetre kalınlığında karışımla örtün. Ekim yaptığınız saksıyı güneş alan bir yerde tutmalısınız. Ancak güneş ışınları direkt olarak gelmemeli, bu kurumalarına neden olabilir. Toprak nemli kalacak şekilde sulayın. 8- 10 gün sonra tohumlar çimlenecektir.

 Biber Fidelerini Güçlendirelim

Biber fidelerinizi dikmeden önce, yavaş yavaş dış mekan koşullarına maruz bırakarak onları güçlendirmemiz gerekir. Bu işlem fidelerin uyum sağlamasına yardımcı olur. Biber fidelerimizi yerlerine diktiğimizde daha az stresli olurlar. Ve daha az stres, daha büyük, daha üretken biberler anlamına gelir. Fideleri üç veya dört gün boyunca her gün birkaç saat boyunca dışarıda güneş alabilecek, korunaklı bir yere yerleştirin.

Biber Dikimi

Biberler sıcaklığı sever, bu nedenle gece sıcaklıkları sürekli olarak 15℃ dereceye ulaşana ve tüm donma tehlikesi geçene kadar dikim yapmak için bekleyin. Fidelerin boyutuna bağlı olarak bitkileri 40-50 cm aralıklarla yerleştirin ve kaplarında olduklarından biraz daha derine dikim yapın. (Domatesler gibi, biberler sapın gömülü kısmından ekstra kökler ooluşturur.) Sapların sert rüzgarlarda veya ağır meyve yükü nedeniyle kırılmaması için çubuk veya file ile sabitleyin. Biber fidelerini ektikten sonra iyice sulayın.

Sulama ve Bakım

Büyüme mevsimi boyunca, biber bitkilerinizin yeterince sulandığından emin olun. Aşırı sıcaklık ve kuraklık dönemlerinde biberleri sık sık kontrol edin. Çok sıcak ve kurak bir bölgede yaşıyorsanız, toprak nemini korumaya ve toprak sıcaklığını azaltmaya yardımcı olmak için kalın bir malç tabakası ekleyin. Ancak bunu sadece toprağınız ısındıktan sonra yapın – serin toprağın malçlanması onu çok serin tutacak ve biber bitkilerinin büyümesini engelleyecektir.

 

İlk Çiçekleri Koparalım

 

Biber bitkilerinizde ortaya çıkan erken çiçekleri koparın. Bu bitkilere zarar vermez. Aslında, enerjilerini büyümeye yönlendirmelerine yardımcı olur, böylece ilerleyen zamanlarda çok sayıda büyük meyve ve yüksek verim vermesine yardımcı olur.

Paylaş!
Önceki yazı
Bahçelerimizdeki Renkler
Sonraki yazı
Ağustos Ayı Bahçe Bakımı

İlginizi Çekecek Diğer Konular

Menü